23 Ιουλίου 2024 | 14:02

Η Apple παρουσίασε τα «γυαλιά» επαυξημένης πραγματικότητας

Δημοσιεύτηκε 01:02 - 07/06/2023 Η Apple παρουσίασε τα «γυαλιά» επαυξημένης πραγματικότητας

Το πολυαναμενόμενο headset επαυξημένης πραγματικότητας με την ονομασία Apple Vision Pro παρουσίασε η Apple.

Επίσης, η Apple ανακοίνωσε το τελευταίο λειτουργικό σύστημα iPhone, καθώς και ενημερώσεις για το MacBook Air. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ δήλωσε ότι το νέο headset «συνδυάζει άψογα τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο». Φέρει μπαταρίες που διαρκούν περίπου δύο ώρες, κοστίζει 3.499 δολάρια ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ.

Το κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο από τα αντίστοιχα headset εικονικής πραγματικότητας που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η Meta ανακοίνωσε το Quest 3, το οποίο κοστίζει 499 δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple κατά την ομιλία του τόνισε πως το συγκεκριμένο headset επιτρέπει στους χρήστες να «βλέπουν, να ακούν και να αλληλεπιδρούν με το ψηφιακό περιεχόμενο ακριβώς σαν να βρίσκεται στον φυσικό τους χώρο».

Το Apple Vision Pro μοιάζει με «γυαλιά του σκι»

Το headset με το όνομα Apple Vision Pro είναι πολύ διαφορετικό από παρόμοια της αγοράς. Θυμίζει περισσότερο γυαλιά σκι.

Η Apple χρησιμοποίησε τη φράση «επαυξημένη πραγματικότητα» για να περιγράψει τι κάνει η νέα συσκευή. Η επαυξημένη πραγματικότητα, γνωστή και ως μικτή πραγματικότητα, τοποθετεί εικονικά αντικείμενα στον κόσμο γύρω μας, επιτρέποντάς μας να αναμειγνύουμε την πραγματικότητα με την εικονική πραγματικότητα κοιτάζοντας μέσα από μια οθόνη.

«Είναι σαν το τηλέφωνό σας, αλλά ακριβώς μπροστά σας. Μεγάλο, φωτεινό και έντονο, όπου κι αν βρίσκεστε», ανέφερε η Ζόι Κλέινμαν, ρεπόρτερ για θέματα τεχνολογίας του BBC που δοκίμασε το headset. 

«Σας επιτρέπει να παρακολουθείτε βίντεο με την οικογένειά σας, να σβήνετε τα κεριά γενεθλίων ή να “βυθίζεστε” στη φωτογραφία σας», συμπλήρωσε. Η ίδια πρόσθεσε πως το σύστημα αυτό προωθείται ως μια συσκευή η οποία «είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της καθημερινότητάς σας» σε αντίθεση με πολλά άλλα της αγοράς που προσανατολίζονται κυρίως σε εντυπωσιακά παιχνίδια.

Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές, να παρακολουθούν ταινίες και να συμπληρώνουν έγγραφα σ’ έναν εικονικό κόσμο. Αλλά μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για μαζική αγορά του συγκεκριμένου είδους φορητής τεχνολογίας. «Στην ουσία όμως, παραμένει ένα headset εικονικής πραγματικότητας», επεσήμανε η Ζόι Κλέινμαν. «Η Apple θα πρέπει να έχει πάρα πολύ υλικό ώστε να το εντάξει στο συγκεκριμένο προϊόν, όταν αυτό θα κυκλοφορήσει, δηλαδή στις αρχές του επόμενου έτους». Επίσης, εστίασε στην τιμή τους λέγοντας πως τα 3.499 δολάρια είναι πολλά χρήματα.

Από την πλευρά του, ο Χάρλεϊ Τσάρλτον, αρχισυντάκτης του MacRumors, δεν ήταν σίγουρος κατά το πόσο το συγκεκριμένο headset θα προσελκύσει το ευρύ κοινό. Ο ίδιος δήλωσε πως «Δεν θα προσελκύσει αρχικά τους mainstream καταναλωτές λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής του και των άμεσων ελλείψεων ως συσκευή πρώτης γενιάς». Συμπλήρωσε ωστόσο πως «Η Apple έχει ιστορικό στο να "ξεπερνάει τα εμπόδια” σχετικά με τις νέες συσκευές και ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ξοδέψουν αρκετά ώστε να αποκτήσουν ένα νέο gadget».

iOS 17 – Η τελευταία έκδοση της Apple για τα iPhone

Η Apple παρουσίασε επίσης το iOS17, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος iPhone.

Οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στις επαφές, καθώς θα φέρουν μια εικόνα του προσώπου της αντίστοιχης επαφής, η οποία θα εμφανίζεται στην οθόνη όταν γίνεται κλήση. Επίσης, η Apple εισήγαγε ένα σύστημα που ονομάζεται Check-In, το οποίο θα ενημερώνει αυτόματα έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας όταν ο χρήστης φτάνει στο σπίτι. Το νέο λειτουργικό σύστημα θα είναι διαθέσιμο αυτό το φθινόπωρο.

Με πληροφορίες από BBC

Προσαρμοσμένη αναζήτηση