23 Ιουλίου 2024 | 13:44

Υπευθυνότης Μηδέν

Δημοσιεύτηκε 20:26 - 15/03/2020 Υπευθυνότης Μηδέν

Η εικόνα των εκατοντάδων τουριστών να φωτογραφίζουν την αλλαγή της φρουράς στο Σύνταγμα, με έκανε να αλλάξω τον τίτλο του κειμένου-που ετοίμαζα έτσι κι αλλιώς-για τις τελευταίες εξελίξεις (ο άλλος τίτλος ήταν «Αλίμονο στους Γέρους»). Δεν μιλάμε για την τρομολαγνεία των καναλιών, ούτε για τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν κατακλύσει το ίντερνετ. Μιλάμε για την ικανότητα να ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες και κυρίως, για στοιχειώδη υπευθυνότητα.

 

Ο Αχινιός τα εξηγεί για όσους δεν καταλαβαίνουν ελληνικά:

Ας αρχίσουμε με τα δυσάρεστα. Ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα ξεφύγουν από τα τριψήφια νούμερα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά,  αλλά επειδή πολλοί έχουν κολλήσει τον ιό πριν ληφθούν τα μέτρα και δεν εμφάνισαν συμπτώματα νωρίτερα. Τα αποτελέσματα της καραντίνας θα τα δούμε μετά από βδομάδες και δεδομένου φυσικά ότι τηρούνται τα μέτρα. Σκοπός της καραντίνας είναι να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού σε άλλα άτομα-πέραν αυτών που ήδη έχουν προσβληθεί, οι οποίοι είναι πολλαπλάσιοι αυτών που ήδη γνωρίζουμε.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος και στην περίπτωσή μας οι Καλύμνιοι, είναι ότι δεν κοιτάμε να γιατρέψουμε τα συμπτώματα (που τις περισσότερες φορές είναι ήπια) αλλά να αποτρέψουμε τη μετάδοση και ενδεχομένως να σώσουμε κάποιους με επιβαρυμένη υγεία. Δεν χρειάζεται να έχεις συμπτώματα για να μεταφέρεις τον ιό. Δεν σημαίνει ότι αν εσύ και οι φίλοι σου αισθάνεστε καλά, τότε είστε καθαροί. Ούτε ότι μπορείτε να κάνετε βόλτες με το αμάξι ή να μαζεύεστε στο σπίτι να πισπερίζετε. 

 

 

Το άλλο πάλι πού το πας; Εμ δεν μένουμε μέσα όπως θα ΄πρεπε, εμ πλακωνόμαστε στο σουπερμάρκετ για ένα πάκο μακαρόνια. Αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του Έλληνα. Είτε κάπιταλ κοντρόλ, είτε πόλεμος, είτε πανδημία, δύο πράγματα είναι απαραίτητα: Μακαρόνια και χαρτί υγείας. Ότι δηλαδη; Θα πλακωθούμε στις μακαρονάδες και μετά θα τρέχουμε στον καμπινέ; Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή παιδιά. Η ζωή συνεχίζεται και τα σουπερμάρκετ θα τροφοδοτούνται όπως πριν.

Παρεμπιπτόντως, το άλλο με το σύμπαν και την ηλιθιότητα δεν το είπε ποτέ ο Άλμπερτ

Ανέκαθεν στους Έλληνες επικρατούσε το «με την υγεία μου θα κάνω ο,τι θέλω» και δυστυχώς, ο ίδιος εγωκεντρισμός είναι που έχει γονατίσει την Ιταλία. Γιατί τώρα δεν είναι ζήτημα της δικής σου υγείας, αλλά οποιουδήποτε έρχεσαι σε επαφή εμμέσως ή αμέσως. Στην προκειμένη περίπτωση, την πληρώνουν ηλικιωμένοι κατά συντριπτική πλειοψηφία και για αυτούς πρέπει να ενδιαφερθούμε. Προπάντων να ακούμε τους επιστήμονες και όχι μια τυχαία εικόνα που θα δούμε στο ίντερνετ. Να είστε καλά και σας αφήνω με μια διαφήμιση που παίζει πολύ αυτές τις μέρες

Προσαρμοσμένη αναζήτηση