2 Μαϊος 2024 | 02:39

Καθαρισμός της Τελένδου με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000

Δημοσιεύτηκε 21:50 - 24/05/2020 Καθαρισμός της Τελένδου με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000

Γράφει ο Μιχάλης Καλογεράκης: 

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε μία ουσιαστική και συνάμα πολύωρη δράση στην γειτονική μας Τέλενδο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000.

Η Τέλενδος, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει κηρυχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πολλά είδη πτηνών, μεταξύ αυτών: ο Μαυροπετρίτης , o Πετρίτης και o Αιγαιόγλαρος από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.

Παρόλο τις σημερινές αντίξοες συνθήκες και τα «παιχνίδια» του καιρού, συνολικά 41 άτομα συμβάλλαμε στην έντονη αλλαγή της εικόνας του νησιού εστιάζοντας σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα. Με μεγάλη επιτυχία έδρασαν και οι 4 ομάδες που αρχικά ασχολήθηκαν με την παραλιακή ζώνη, παραλία Χοχλακά, το δασάκι στην αριστερά πλευρά του νησιού και το υποβρύχιο κομμάτι στο λιμάνι.

Η κούραση που μένει στο τέλος είναι σίγουρα γλυκιά καθώς το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

Συνολικά ευρήματα που ξεπερνούν τουλάχιστον τους 2,5 τόνους !!! συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού έπειτα από σχετική συνεννόηση που έγινε με την αρμόδια αρχή.

Η μεγάλη συμμετοχή σίγουρα εκπέμπει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα πόσο μάλλον όταν στην σημερινή δράση είχαμε συμμετέχοντες από όλα τα ηλικιακά φάσματα.

Σίγουρα υπάρχει και έντονος προβληματισμός καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά η Τέλενδος νοσεί από τα ήδη υπάρχοντα φερτά ή μη υλικά και όχι μόνο!!

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση:
- Ολοκληρώθηκε καλλωπισμός με ασβέστη στο σύνολο της παραλιακής ζώνης καθώς και καθάρισμα αυτής.
-Καθαρίστηκαν 3 παραλίες του νησιού με την εικόνα της παραλίας του Χοχλακά πραγματικά να μας πονάει.
-Στο υποβρύχιο κομμάτι τα ευρήματα για άλλη μια φορά μας εξέπληξαν δυσάρεστα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω πέρα από το σύνολο των εθελοντών που κόπιασαν με μοναδικό στόχο να ομορφύνουν την Τέλενδο , τον Πρωτέα Ναυταθλητικό Όμιλο Καλύμνου καθώς επίσης και την ομάδα της Πολιτικής Προστασίας του Επαρχείου Καλύμνου που συνέβαλλαν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Σίγουρα οι πληγές του χειμώνα στην Τέλενδο μας ήταν αισθητές και επηρέασαν αρνητικά την εικόνα όμως αυτό δεν παύει να μας εγείρει ερωτήματα για τον όγκο των ευρημάτων και το είδος αυτών.

Μετά από όλες αυτές τις αξιόλογες εθελοντικές δράσεις που γίνονται το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καρπός του εθελοντισμού έχει για τα καλά φυτευτεί, για να γίνει δέντρο όμως και να καρποφορήσει έχουμε πολύ δρόμο ακόμη…

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους χορηγούς της δράσης για την ευγενική τους προσφορά καθώς επίσης και τον Δήμο Καλυμνίων που μεσολάβησε για την μεταφορά από και προς την Τέλενδο.

Συγγνώμη σε όλους όσους δεν πρόλαβαν στην ομαδική φωτογραφία.

Keep Kalymnos Clean

Προσαρμοσμένη αναζήτηση