20 Απριλίου 2024 | 00:50

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε 11:52 - 15/09/2020 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Με ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής ( Π.Δ.304 / 2001 (ΦΕΚ 207/τ.Α/21-9-2001) καθιερώθηκε, η 14η Σεπτεμβρίου, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  από το  τουρκικό κράτος. Σκοπός αυτής της απόφασης είναι  η απόδοση της δέουσας τιμής στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και η διατήρηση    αναλλοίωτων στη μνήμη του έθνους μας των δραματικών γεγονότων εκείνης της περιόδου, της  γενοκτονίας και του ξεριζωμού  των Ελλήνων της Μ. Ασίας το 1922.

           Φέτος οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20  Σεπτεμβρίου 2020.

 

Στο νησί της Καλύμνου , έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, θα λάβουν χώρα τα παρακάτω :

 

Φωταγώγηση όλων των δημοσίων και δημοτικών  καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι τις πρωϊνές ώρες της 20ης Σεπτεμβρίου 2020.

 

Γενικός σημαιοστολισμός από  8ης πρωϊνής ώρας μέχρι τη δύση του ηλίου της 20ης Σεπτεμβρίου 2020 όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α,  ΝΠΔΔ  και ΝΠΙΔ,  των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών, καθώς και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.

 

  ΄Ωρα 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού χοροστατούντος του   Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατούμενου    από ολόκληρο τον Ιερό Κλήρο της Πόλεως.

        Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από  τον κ. Γιαμαίο Παναγιώτη,     

           Πρόεδρο  του Αναγνωστηρίου  «Αι Μούσαι», συντ. εκπαιδευτικό .

 

  Ώρα 11.30: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων  στην Κεντρική  Πλατεία, από τους :  Έπαρχο,   Δήμαρχο,   εκπροσώπους των αναγνωρισμένων από τον Κανονισμό της Βουλής   πολιτικών κομμάτων,  Πρόεδρο του  Δημοτικού Συμβουλίου ως  εκπρόσωπο της Εθνικής    Αντίστασης,     Διοικητή του 5\42  Σ.Ε. Καλύμνου,  Διοικητή   του  Α.Τ. Καλύμνου,   Λιμενάρχη,  Διοικητή της  ΑΕΝ , εφεδροπολεμιστικές   οργανώσεις  και  εκπροσώπους  των  παραρτημάτων  των αναγνωρισμένων  αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στην  Περιφερειακή Ενότητα.          

Τιμές κατά την κατάθεση στεφάνων θα αποδώσει η Φιλαρμονική  του Δήμου Καλυμνίων.

       Στην ανωτέρω επίσημη δοξολογία και στις λοιπές εκδηλώσεις του προγράμματος καλούνται να παραστούν:

    Ο Λαός της Καλύμνου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Παΐσιος, Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές Δω/σου, ο Δήμαρχος Καλυμνίων o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Ειρηνοδίκης, πρώην Βουλευτές, πρώην και τέως Δήμαρχοι, ο Διοικητής του 5/42 Σ.Ε. Καλύμνου, ο Διοικητής του Τ.Ε. Καλύμνου,  ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου, ο Λιμενάρχης, o Διοικητής της ΑΕΝ, ο Αερολιμενάρχης,  οι Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών,  οι Προϊστάμενοι ΝΠΔΔ και Ι.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.), εκπρόσωποι  της Εθνικής Αντίστασης , ο εκπρόσωπος του  ΠΣ ΠΕΣΜΑ ,  οι ΄Εφοροι Προσκόπων και Οδηγών, ο Πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος του Ε.Σ., οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Συλλόγων, Σωματείων, Επαγγελματικών Οργανώσεων και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

       Τέλος, παρακαλούνται   οι κ. Διευθυντές των Σχολείων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, της Π.Ε. Καλύμνου, να μεριμνήσουν ώστε να γίνουν  ενημερωτικές για  την  ημέρα   εθνικής μνήμης ομιλίες στα σχολεία, την Παρασκευή   18 Σεπτεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν οι υγειονομικοί όροι που προβλέπονται, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

 

                                                        Ο   ΕΠΑΡΧΟΣ

 

                                            ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ   

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση