19 Απριλίου 2024 | 08:51

Μελίνα Κατέρη: Παράδειγμα προς μίμηση η Αστυπάλαια, προβληματισμός για το νησί μας

Δημοσιεύτηκε 21:09 - 28/09/2020 Μελίνα Κατέρη: Παράδειγμα προς μίμηση η Αστυπάλαια, προβληματισμός για το νησί μας


Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και την τελευταία στιγμή έμαθα ότι στην Αστυπάλαια γίνεται ένα οικολογικό συνέδριο με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων, την κυκλική οικονομία, την ηλεκτροκίνηση κα. Στο συνέδριο παρευρέθησαν και συμμετείχαν επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο κόσμος και τα παιδιά της Αστυπάλαιας. Από βραδίς υπήρχαν οι τοποθετήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων και την επόμενη μέρα το πρωί ακολουθούσε δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους του νησιού σχετικά με ό,τι είχε ειπωθεί το προηγούμενο βράδυ. Χάρηκα που είδα τον κόσμο να συμμετέχει, τους νέους ανθρώπους να ενημερώνονται, να προβληματίζονται για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.


Ο Δήμος Αστυπάλαιας εδώ και χρόνια προωθεί την πράσινη ανάπτυξη, την οικολογία, δημιουργεί brand name του νησιού («welcome to the world’s first smoke free island»), προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής μας (διαχείριση αποβλήτων, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, βιώσιμη ανάπτυξη κτλ), μιας και έχει ήδη λύσει τα στοιχειώδη προβλήματα (ΧΥΤΑ, αποχέτευση, φράγμα, καλό νερό). Γι αυτό και σχεδιάζει τα παραπάνω. Φαίνεται ότι είναι ένας τόπος που ζει στο σήμερα και προγραμματίζει το αύριο εγκαίρως. Όσον αφορά τον τουρισμό, με μικρή τουριστική περίοδο και περιορισμένες συγκοινωνίες, κατάφερε φέτος να έχει πληρότητα 50-60%.


Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας είναι αυτό που λέμε ΕΞΕΛΙΞΗ ενός νησιού. Και να φανταστεί κανείς ότι πριν από κάποιες δεκαετίες, έρχονταν στην Κάλυμνο για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο τέλος της πρώτης μέρας, κάθισα στο καφενείο και άκουσα μεσήλικες να αναπολούν τα χρόνια που πέρασαν στην Κάλυμνο, όταν ήρθαν για να πάνε σχολείο. Σήμερα όχι μόνο έχουν κάνει αυτή την πρόοδο, αλλά διοργανώνουν συνέδριο με συγκεκριμένη στοχοθεσία, ενημερώνονται και συναποφασίζουν. Αστοχίες μπορεί να υπάρχουν, αλλά υπάρχει προγραμματισμός και εξέλιξη.
Τα παραδείγματα τα έχουμε δίπλα μας. Η Αστυπάλαια προχωρά σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, είναι μπροστά, προγραμματίζει, προβληματίζεται και θέτει στόχους.
Ο δικός μου προβληματισμός είναι ο εξής: ένας λαός όπως οι Καλύμνιοι, εργατικός, άξιος, μορφωμένος, που πρόκοψε όπου και αν πήγε, γιατί θα πρέπει να είναι σ αυτή τη θέση;
Γιατί θα πρέπει ακόμα να παλεύουμε για τα στοιχειώδη;


ΧΥΤΑ, αποχέτευση, ποιοτικό νερό, οδικό δίκτυο. Ο δικός μας προγραμματισμός περιλαμβάνει μία λιμνοδεξαμενή που δεν μαζεύει νερό, μία αποχέτευση στις τουριστικές περιοχές που δεν υπάρχει, ένα βιολογικό καθαρισμό που μυρίζει, ένα ΧΥΤΑ που δεν ολοκληρώθηκε και μόλις πρόσφατα παραλήφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο νέα περιβαλλοντική μελέτη για κατασκευή ΧΥΤΥ σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ από αυτό που έχουν γίνει οι εργασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν (περίπου 1.000.000 ευρώ) να έχουν πάει χαμένα!


Αυτοί είναι οι δικοί μου προβληματισμοί και πραγματικά λυπάμαι και ανησυχώ γιατί ο δικός μας προγραμματισμός και σχεδιασμός είναι αυτός.
Η Κάλυμνος γιατί θα πρέπει να προσπαθεί το 2020 να λύσει προβλήματα που κάποιοι άλλοι τόποι έχουν λύσει χρόνια πριν;
Πραγματικά χάρηκα για τους γείτονές μου Αστυπαλίτες γιατί μου χάρισαν ένα τριήμερο επιμόρφωσης και δείγματα δημοκρατίας με τη διαβούλευση του δήμου με τους κατοίκους, αλλά λυπάμαι για τη μέχρι τώρα τύχη του δικού μου νησιού.
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση