23 Απριλίου 2024 | 14:45

Η Καλύμνια Λέτα Καλογρίδη γράφει το σενάριο για την Κλεοπάτρα με την Gal Gadot

Δημοσιεύτηκε 10:51 - 13/10/2020 Η Καλύμνια Λέτα Καλογρίδη γράφει το σενάριο για την Κλεοπάτρα με την Gal Gadot

Η Γκαλ Γκαντότ θα παίξει την Κλεοπάτρα και μάλιστα θα την σκηνοθετήσει η Πάτι Τζένκινς που έχει σκηνοθετήσει την επική «Wonder Woman».

«Μου αρέσει να ξεκινώ νέα ταξίδια» είπε η Γκαντότ. «Λατρεύω τον ενθουσιασμό των νέων πρότζεκτ, τη συγκίνηση του να ζωντανεύω νέες ιστορίες. Η Κλεοπάτρα είναι μια ιστορία που ήθελα να αφηγηθώ εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορώ να είμαι πιο ευγνώμων για αυτήν την ομάδα» τόνισε η Ισραηλινή ηθοποιός.

Το σενάριο θα υπογράφει η ελληνικής καταγωγής Λέτα Καλογρίδη, η οποία έχει γράψει το σενάριο των ταινιών «Αλέξανδρος», «Το Νησί των Καταραμένων», Lara Croft: Tomb Raider και «Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης». Θα είναι επίσης εκτελεστική παραγωγός της κινηματογραφικής μεταφοράς της επικής ιστορίας για την Paramount Pictures. Η Καλογρίδη είναι με καταγωγή από την Κάλυμνο. Οι παππούδες της μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Κάλυμνο στις αρχές του 20ου αιώνα.

Την τελευταία φορά που η ιστορία της Κλεοπάτρας έγινε ταινία ήταν στο κλασικό φιλμ του 1963 με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στον ρόλο της θρυλικής βασίλισσας.

Η ταινία «Wonder Woman 1984», συνέχεια του «Wonder Woman» του 2017, είναι έτοιμη για προβολή σε κινηματογραφικές αίθουσες αυτόν τον χειμώνα.

Η Laeta Elizabeth Kalogridis (Ελισάβετ Καλογρίδη), όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1965 στο Γουίντερ Χέιβεν της Φλόριντα, όπου και μεγάλωσε. Οι παππούδες της ήταν μετανάστες από την Κάλυμνο. Για λίγο φλέρταρε με την ιδέα να γίνει δικηγόρος, αλλά τόσο στο Κολέγιο Ντέιβιντσον της Βόρειας Καρολίνας, όσο και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας κατέληξε να παρακολουθεί μαθήματα κινηματογράφου και σεναρίου. Στα 29 της μετακόμισε στο Λος Άντζελες και συνέχισε να σπουδάζει σενάριο στο UCLA, γράφοντας και ξαναγράφοντας το «In Nomine Dei», ένα δικό της σενάριο για την Ιωάννα της Λωραίνης.

Την ώρα που το «Avatar» συνεχίζε να «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα ταμεία των κινηματογράφων, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι πίσω από τον ονειρικό κόσμο που «έστησε» ο Τζέιμς Κάμερον, βρίσκεται η ελληνικής καταγωγής εκτελεστική παραγωγός και σεναριογράφος Λέτα Καλογρίδη, μία γυναίκα, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το ανερχόμενο «αστέρι» του Χόλιγουντ, καθώς έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα από τα «ιερά τέρατα» του box office. Μεταξύ αυτών, οι Ολιβερ Στόουν, Μάρτιν Σκορσέζε και Στίβεν Σπίλμπεργκ. Μάλλον άγνωστη στη χώρα μας, η Ελισάβετ Καλογρίδη, τραβάει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας στις ΗΠΑ από πολύ νωρίς, τον Απρίλιο του 1994. Τότε σε ηλικία 29 ετών και χωρίς να έχει ολοκληρώσει ακόμη της σπουδές της στη σχολή κινηματογραφίας του UCLA, κατάφερε να πουλήσει το πρώτο της σενάριο στη Warner Bros! Επρόκειτο για το «In Nomine Dei», μία ταινία για την Ζαν ντ” Αρκ, η οποία πάντως δεν γυρίστηκε ποτέ.

Ωστόσο, η Λέτα Καλογρίδη δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να «μπλέκει» όλο και περισσότερο με τη βιομηχανία του θεάματος. Ετσι, το Μάρτιο του 1995 γράφει το αρχικό σενάριο της μεγάλης επιτυχίας «X-Men». Ακολουθούν συμμετοχές στη συγγραφή και άλλων σεναρίων – με γνωστότερο εκείνο του «Tomb Raider». Ηδη, η ελληνικής καταγωγής σεναριογράφος έχει αποκτήσει σημαντικές γνωριμίες, οι οποίες το 2002 την φέρνουν στο πλευρό του Ολιβερ Στόουν, με τον οποίο γάφουν το σενάριο για τον «Αλέξανδρο», ταινία, η οποία πάντως γνώρισε αρνητικές κριτικές.

Η μεγάλη ευκαιρία για τη Λέτα Καλογρίδη, η οποία στο μεσοδιάστημα δεν σταματά να γράφει πυρετωδώς σενάρια, έρχεται κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας της Ενωσης Σεναριογράφων λόγω διαμάχης με τις εταιρείες παραγωγής για τις αμοιβές. Η ίδια αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή και με σωστούς χειρισμούς, πιστώνεται σε ένα μεγάλο βαθμό τη λύση των κινητοποιήσεων.

Η «απογείωση»

Ακόμη όμως κι αυτή της η πρωτοβουλία, δεν είναι τόσο δυνατή ώστε να την αναδείξει στο βαθμό που αυτό συνέβη όταν ο Τζέιμς Κάμερον – με τον οποίο ήδη γνωρίζεται εδώ και δέκα χρόνια, της αναθέτει τον ρόλο της εκτελεστικής παραγωγού στο «Avatar». Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τον βοηθά και στη συγγραφή του σεναρίου, πληροφορία, η οποία πάντως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Οσοι πιστεύουν πως η μία επιτυχία φέρνει την άλλη, έχουν απόλυτο δίκιο, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πορεία της Καλογρίδη. Ετσι, επόμενος σταθμός είναι ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος εμπιστεύεται για πρώτη φορά γυναίκα σεναριογράφο και της αναθέτει το σενάριο για το θρίλερ «Shutter Island», με το καστ να απαρτίζουν μεγάλα ονόματα της show biz, όπως οι Λεονάρντο ντι Κάπριο, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Μαξ φον Σίντοφ. Και σα να μην έφτανε αυτό, η Καλογρίδη υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την DreamWorks για να αναλάβει το σενάριο και την προσαρμογή σε 3D ταινία της τηλεοπτικής σειράς γιαπωνέζικων κινούμενων σχεδίων Manga, «Ghost in the Shell», υπό την επίβλεψη του Στίβεν Σπίλμπεργκ!

Επόμενος στόχος της, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να καταφέρει να ολοκληρώσει το σενάριο και για τη θεαματική κωμωδία δράσης «Knight Day» που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Ιούλιο με τον Τομ Κρουζ και την Κάμερον Ντίαζ! Θα τα καταφέρει;Αν πάντως κρίνουμε από τις μέχρι τώρα επιτυχίες της, το αντίθετο είναι που θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση