20 Απριλίου 2024 | 01:51

Κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε σχολεία της Δωδεκανήσου

Δημοσιεύτηκε 11:42 - 14/10/2020 Κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε σχολεία της Δωδεκανήσου

Την διαβεβαίωση ότι δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα μέχρι και σήμερα, σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ούτε και σε προσχολικά κέντρα ή βρεφονηπιακούς σταθμούς) τόσο στην Ρόδο όσο και στα νησιά της Δωδεκανήσου, έδωσε χτες με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ/σου κ. Μπάμπης Ψαράς. Επιπλέον, είπε ότι τα ποσοστά αποχής των μαθητών για προσωπικούς λόγους (όπως η χρήση μάσκας, ο κορωνοϊός κ.λπ.) είναι ελάχιστα ενώ η περιοχή μας, θεωρείται από τις πρώτες σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά από την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς με τους μαθητές να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους.
«Βρισκόμαστε ενάμιση περίπου μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους, και ένα μήνα από τον φετινό αγιασμό στις 14 Σεπτεμβρίου. Συγκριτικά με άλλες χρονιές (και σε επίπεδο στατιστικής) είμαστε σε εξαιρετικά καλό επίπεδο όσον αφορά στα κενά των εκπαιδευτικών. Έχουν καλυφθεί όλα, σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό –τόσο στην γενική, όσο στην ειδική αγωγή, δίχρονη προσχολική και υποχρεωτική εκπαίδευση στο δημοτικό και σε όλες τις ειδικότητες. Τα κενά αν τα υπολογίζαμε στατιστικά είναι κάτω από 1% (δηλαδή σχεδόν…. ασήμαντο ποσοστό). Ωστόσο, επειδή αναφερόμαστε σε σχολεία, κανένα ποσοστό δεν είναι αμελητέο και ασήμαντο. Απλώς όσο ο σκληρός πυρήνας είναι καλυμμένος και υπάρχουν δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και όλες οι άλλες ειδικότητες απλώνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, σημαίνει ότι αναπτύσσεται μέχρι το μεσημέρι μέχρι και στο ολοήμερο σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτά όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό», όπως τόνισε ο κ. Ψαράς.

ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Όσον αφορά στους μαθητές, ανέφερε πως: «Ξεκίνησαν φέτος, έχοντας μια τραυματική εμπειρία από την άνοιξη του περασμένου έτους όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, ξεκίνησαν τα μαθήματά τους αν και αρχικώς, σημειώθηκαν κάποια προβλήματα με την απουσία ενός μικρού αριθμού παιδιών (εστιασμένο σε μερικά χωριά και ένα – δύο νησιά). Ο αριθμός όμως, όσων παιδιών αρνήθηκαν οι γονείς τους να τα στείλουν σχολείο λόγω της μάσκας και του κορωνοϊού, ήταν τελικώς πάρα πολύ μικρός. Κλείνοντας έναν μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρακολουθούμε ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός στην περιοχή μας (έχει φθίνουσα τάση). Ίσως να παίζει ρόλο και το γεγονός πως παίρνουν αδικαιολόγητες απουσίες. Η ευθύνη των γονέων εδώ είναι πάρα πολύ σημαντική. Διότι υπάρχει ένα πολύ σαφές νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά υποχρεωτική την χρήση της μάσκας από όλους, όσοι εισέρχονται στις σχολικές μονάδες. Τα παιδιά του δημοτικού, πηγαίνουν στα σχολεία τους φορώντας μάσκες. Είχα δηλώσει εξ αρχής, ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν. Αυτό που χρειάζεται είναι συστηματική εκμάθηση. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε δεξιότητα. Πολλές φορές κι εμείς οι εκπαιδευτικοί, κάνουμε αυτή την σκέψη. Ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν. Σε κάθε περίπτωση, ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να διδάξει την νέα δεξιότητα και να την δείξει στα παιδιά –φορώντας ο ίδιος την μάσκα του, πλένοντας τα χέρια του και τηρώντας την προσωπική του υγιεινή ως μόνο όπλο που είναι ορατό στα χέρια μας.
Αυτό ισχύει για όλους μας, φυσικά. Τα παιδιά, λοιπόν, ανταποκρίνονται σιγά σιγά και μαθαίνουν. Νομίζω ότι αυτό, αποτελεί και μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα για τον πολίτη του μέλλοντος και δίνει το παράδειγμα. Τουλάχιστον, τα παιδιά θα είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά και αργότερα».

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ
– ΕΙΜΑΣΤΕ
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, εξήρε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους φορείς που υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο από το υπουργείο Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των ιδιωτών, και ότι αποδίδει αποτελέσματα: «Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε και συνδράμουν όλοι με τον τρόπο τους και με υγειονομικό υλικό και με μάσκες. Παράλληλα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που βοηθά πάρα πολύ στην εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ήδη κάποιοι ιδιώτες (εταιρείες) έχουν προβεί σε προσφορές και δωρεές προς την σχολική κοινότητα. Π.χ. η κλινική Euromedica και κάποιες άλλες εταιρείες, δίνουν μάσκες και υγειονομικό υλικό σε όλα τα σχολεία. Είναι σημαντικό, αυτές τις στιγμές να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να στηρίζουμε το εκπαιδευτικό έργο. Αυτό, μας κάνει να αισθανόμαστε ως σχολική κοινότητα, ότι έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα σε σχολική μονάδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση από κοινού, με όλους τους φορείς Υγείας, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους Ιατρικούς Συλλόγους Ρόδου, Κω και Καλύμνου και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη παρουσιαστεί. Έχουμε δηλαδή… ‘αγοράσει χρόνο’ έτσι ώστε όταν και εάν εμφανιστεί σε ένα σχολείο κάποιο κρούσμα, να μην μας αιφνιδιάσει. Έχουμε μια ετοιμότητα σε επαρκές επίπεδο ώστε χωρίς πανικό και βεβιασμένες ενέργειες, θα μπορέσουμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις: εάν, π.χ. θα πρέπει να κλείσει ένα τμήμα, ή μία τάξη, ή ένα σχολείο κ.λπ.»
Είπε ακόμη, ότι σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο αφού τα μαθήματα γίνονται κανονικά, δεν υπάρχουν προβλήματα ενώ υπάρχουν νομοί όπου τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει καθόλου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Οι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εμείς, ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να προσφύγουμε σε αυτή την λύση –αλλά προετοιμαζόμαστε και γι αυτό».
Καταλήγοντας ο κ. Ψαράς, υπογράμμισε πως: «Η μόνη εκκρεμότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι το γεγονός πως οι εκπαιδευτικοί που έχουν λάβει άδεια ευπαθών ομάδων λόγω του κορωνοϊού, θα αναπληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι διορισμοί θα γίνουν πολύ γρήγορα και θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι το 99,99% των εκπαιδευτικών, βρίσκονται στις θέσεις τους».



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση