18 Απριλίου 2024 | 16:12

Στη Ρόδο βρίσκονται από χθες ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός με αφορμή τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού σεμιναρίου Προνοσοκομειακής Αντ

Δημοσιεύτηκε 12:26 - 17/10/2020 Στη Ρόδο βρίσκονται από χθες ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο  Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου,  Χρήστος Ροϊλός με αφορμή τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού σεμιναρίου Προνοσοκομειακής Αντ

Το σεμινάριο απευθύνεται  σε διασώστες του ΕΚΑΒ και σε εργαζόμενους της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ιατρούς, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρου Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Περιφερειακών Ιατρείων των Δωδεκανήσων.

Οι κ.κ. Παπαευσταθίου και Ροϊλός, συναντήθηκαν χθες με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο με τον οποίο είχαν συνεργασία ώστε να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο οι δομές υγείας στα νησιά μας.
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά το τέλος της, θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια και το ΕΚΑΒ ώστε να προσληφθεί προσωπικό με το οποίο θα καλυφθεί τόσο η νότια και ορεινή Ρόδος όσο και η Κως, μετά μάλιστα και την επέκταση της επιχειρησιακής  δράσης του  ΕΚΑΒ στις περιοχές αυτές.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η περιφέρεια για την επίσκεψη των κ. κ. Παπαευσταθίου και Ροϊλού αναφέρει τα εξής: «Στη  διάρκεια της συνάντησης εργασίας, συζητήθηκε η μέχρι σήμερα εξαιρετική, γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία των δύο φορέων με την Περιφέρεια, σε όλη την διάρκεια διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, με τους κ.κ. Παπαευσταθίου και Ροϊλό να εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο καθώς  και τα εύσημά τους ειδικότερα για τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στον τομέα του τουρισμού, τις οποίες χαρακτήρισαν πραγματικό άθλο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα αρμοδιότητας των δύο φορέων, με κυρίαρχα τη στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά καθώς και την επέκταση της επιχειρησιακής  δράσης του  ΕΚΑΒ σε νότια και ορεινή Ρόδο και στην Κω.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε,  από τους κ.κ. Χατζημάρκο και Παπαευσταθίου ανακοινώθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, μέσω προγραμματικής σύμβασης για την πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ, για την κάλυψη της νότιας και ορεινής Ρόδου και της Κω.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία, το ζήτημα αυτό, που αποτελεί ζητούμενο ετών για τις προαναφερθείσες περιοχές, θα είχε επιλυθεί. Στη σημερινή συνάντηση καθορίστηκε το πλαίσιο της συνεργασίας, προκειμένου εντός του 2020 η Περιφέρεια να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ  για την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα στις δύο περιοχές.

Όσον αφορά τη στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά, ο Περιφερειάρχης και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός ανακοίνωσαν πως επίκειται νέα προκήρυξη εντός του Νοεμβρίου για την περαιτέρω στελέχωσή τους. Ο κ Ροϊλός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ολόκληρη τη χώρα έγιναν 4.500 προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού, ωστόσο η προσπάθεια στελέχωσης των δομών υγείας, είναι συνεχής. Στην επισήμανση του Περιφερειάρχη ότι ειδικά στο θέμα της στελέχωσης πρέπει να υπάρχουν και πρωτοβουλίες θεσμικού χαρακτήρα, ο κ. Ροϊλός γνωστοποίησε ότι βρίσκεται στην τελική φάση του το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο θα θεσπίζει επιπλέον κίνητρα – πέραν των οικονομικών κινήτρων -  για να καλυφθούν οι θέσεις ιατρικού προσωπικού κυρίως στα νησιά, επιλύοντας έτσι μια σειρά πρακτικών προβλημάτων που λειτουργούν αποτρεπτικά για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Ο κ. Ροϊλός ανακοίνωσε επίσης ότι από τη 2η ΥΠΕ  γίνονται εργασίες  αποκατάστασης του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να γίνει λειτουργικό, για να μεταφερθεί εκεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε απολογιστικά στην διαχείριση της πανδημίας από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα και εξήρε τη συνεργασία τόσο με τη 2η ΥΠΕ όσο και με το ΕΚΑΒ που είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή στην πράξη ενός σχεδίου που είχε στόχο όχι να καλύψει τον μόνιμο πληθυσμό των νησιών, αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να υποδεχτούν τουρισμό με ασφάλεια. “Ευχαριστώ τη 2η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ, διότι αυτά που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, δεν θα τα είχαμε καταφέρει, αν δεν είχαμε τη δυνατότητα άμεσης, γόνιμης και αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας,» ανέφερε.

Ειδικότερα, για το επίπεδο θωράκισης των νησιών, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
“Το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα είναι σαφώς καλύτερο από τον Μάρτιο οπότε ξέσπασε η πανδημία. Ο τομέας της υγείας ήταν πάντα προβληματικός στα νησιά μας, πόσω μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.  Η Περιφέρεια εξάντλησε τα όριά της για να βοηθήσει τους δύο φορείς, 2η ΥΠΕ και ΕΚΑΒ.  Όσα πετύχαμε ήταν άθλος, υπό αυτές τις συνθήκες. Προφανώς, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όμως ο μηδενισμός δεν είναι πολιτική, δεν υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τη συνεργασία, για ό,τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε. Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις, για να τις εφαρμόσουμε και για να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος των επιλογών μας».

Τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη εξέφρασε ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στάθηκε δίπλα στην ΥΠΕ, με τρόπο αποτελεσματικό, σε οποιοδήποτε αίτημά της. “Αυτό που πετύχαμε ήταν άθλος. Ανοίξαμε τη χώρα σε συνθήκες ασφαλείας. Σήμερα, έχουμε αποκτήσει εμπειρία και αυτό μας κάνει περισσότερο αποτελεσματικούς, σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες διαχείρισης της πανδημίας» τόνισε.

Για την εξαιρετική, διαχρονική και γόνιμη συνεργασία, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και ο Πρόεδρος  του ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. «Θα είχαμε περισσότερα προβλήματα χωρίς την πολύτιμη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Ροϊλός και Παπαευσταθίου βρίσκονται στη Ρόδο για το 4ο εκπαιδευτικό σεμινάριο Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS), που οργανώνουν η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και με την εθελοντική προσφορά των στελεχών του Εθνικού Κέντρου PHTLS.

Το σεμινάριο που θα γίνει αύριο στο Rodos Palace, απευθύνεται  σε διασώστες του ΕΚΑΒ και σε εργαζόμενους της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ιατρούς, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρου Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Περιφερειακών Ιατρείων των Δωδεκανήσων. Την εκπαίδευση θα πραγματοποιήσουν οι Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές του Εθνικού Κέντρου PHTLS.

Σκοπός του PHTLS είναι η εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στον προνοσοκομειακό χώρο και υποστηρίζουν τον βαρέως πάσχοντα τραυματία από τη στιγμή του τραυματισμού, με την αντιμετώπιση στο σημείο συμβάντος, τη διαχείριση κατά τη διακομιδή έως και την ολοκληρωμένη παράδοση στην ομάδα τραύματος των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.).

Στόχος του PHTLS αποτελεί η μείωση των προβλέψιμων άδικων θανάτων και αναπηριών από τραυματισμού, καθώς, όπως επισημάνθηκε,  η εφαρμογή σωστής προνοσοκομειακής περίθαλψης μπορεί συχνά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση