27 Απριλίου 2024 | 05:05

Την πρόσληψη συμβασιούχου προσωπικού για λόγους covid ζητάει η Θεμελίνα Κατέρη, δημοτική σύμβουλος της παράταξης "η Κάλυμνος αλλάΖΕΙ"

Δημοσιεύτηκε 12:42 - 18/02/2021 Την πρόσληψη συμβασιούχου προσωπικού για λόγους covid ζητάει η Θεμελίνα Κατέρη, δημοτική σύμβουλος της παράταξης "η Κάλυμνος αλλάΖΕΙ"

ΠΡΟΤΑΣΗ

 

Θεμελίνας Κατέρη του Παναγιώτη, δημοτικής συμβούλου με την παράταξη «η Κάλυμνος αλλάζει»

 

ΘΕΜΑ: «πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού από το Δήμο Καλυμνίων»

 

κ Δήμαρχε,

 

Όπως γνωρίζετε, με τον ν 4745/2020 και εξαιτίας της πανδημίας προβλέφθηκε η δυνατότητα των ΟΤΑ πρόσληψης προσωπικού για τις περιπτώσεις άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 2190/1994 (Α` 28). Η πρόσληψη λαμβάνει χώρα μετά από απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής η οποία λαμβάνεται έως τις 28.2.2021. Εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πίστωση ή η υπάρχουσα δεν επαρκεί, με την ίδια απόφαση γίνεται δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, στην πρώτη μετά την πρόσληψη συνεδρίασή του. Επιτρέπεται η πρόσληψη και λοιπού προσωπικού πλην ιατρικού και νοσηλευτικού, κατ` εξαίρεση του περιορισμού της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2190/1994. Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού εξαιρείται των περιορισμών του άρθρου 5 του π.δ. 164/2004 (Α`134), αποκλειόμενης σε κάθε περίπτωση της μετατροπής της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου.

Με την ανωτέρω διάταξη δίδεται η δυνατότητα σύναψης εκτάκτως συμβάσεων διάρκειας μέχρι και 8 μηνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία (μειωμένο τακτικό προσωπικό λόγω ειδικών αδειών, όγκος εργασιών σε υπηρεσίες κτλ). Η πρόσληψη προσωπικού μπορεί να γίνει και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Επειδή είναι δεδομένο ότι η πανδημία αποτελεί ανωτέρα βία που αποσυντονίζει την προγραμματισμένη δραστηριότητα του δήμου μας σε συγκεκριμένες οργανικές μονάδες λόγω απουσιών τακτικού προσωπικού ή και διαπιστωμένων ελλείψεων του αναγκαίου προσωπικού, θεωρώ ότι είναι άμεσα επιβαλλόμενη και επίκαιρη χρονικά η πρόσληψη προσωπικού με τις ανωτέρω διατάξεις. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να αξιολογήσουμε τις ανάγκες του δήμου, συνυπολογίζοντας τους προσληφθέντες με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε εργασίες καθαριότητας,  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη αυτή κατάσταση.

Προτείνω ενδεικτικά την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσουν κάθε υπηρεσία του δήμου, ενδεικτικά ειδικοτήτων διοικητικού, οικονομικού, λογιστικού, πληροφορικής, μηχανικών εν γένει, τοπογράφων, γεωπόνων, οδηγών, χειριστών μηχανημάτων, και άλλων ειδικοτήτων.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί να δαπανήσουμε χρήματα όχι μόνο σε απολυμάνσεις, αλλά και στη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου για την καλύτερη λειτουργία του, παρέχοντας ταυτόχρονα απασχόληση σε άνεργους συμπολίτες μας οι οποίοι υποφέρουν από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας. Ήδη οι περισσότεροι δήμοι της Χώρας και φυσικά όλοι οι γειτονικοί νησιωτικοί μας δήμοι έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις με βάση την ανωτέρω διάταξη, δεκάδων υπαλλήλων.

Παρακαλώ η πρότασή μου να τεθεί προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας για τα περαιτέρω.

 

Κάλυμνος, 14-2-2021

Μετά τιμής

 

Θεμελίνα Κατέρη

Προσαρμοσμένη αναζήτηση