19 Απριλίου 2024 | 21:52

Στους αφανείς ήρωες οι αεροδιασώστες του ΕΚΑΒ -Πώς περιγράφει τις πτήσεις σε κακοκαιρία ο Σ. Γαλανός

Δημοσιεύτηκε 11:55 - 21/02/2021 Στους αφανείς ήρωες οι αεροδιασώστες του ΕΚΑΒ -Πώς περιγράφει τις πτήσεις σε κακοκαιρία ο Σ. Γαλανός

Στους αφανείς ήρωες του ΕΚΑΒ είναι και οι ιπτάμενοι γιατροί και αεροδιασώστες, που καλούνται να βρίσκονται στο καθήκον, ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, στο πλευρό των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, για να μεταφέρουν από τα νησιά ασθενείς προς τα Νοσοκομεία, ώστε να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Σχεδόν καθημερινά, με ελικόπτερα super puma της Π.Α. και με την επάνδρωση από τους γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, γίνονται αεροδιακομιδές από τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου προς το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ή αν τα περιστατικά είναι σοβαρότερα και δε μπορούν να αντιμετωπισθούν εδώ, μεταφέρονται στην Κρήτη.

Σήμερα το πρωί είχαμε μία ακόμη αεροδιακομιδή από την Πάτμο προς Ρόδο, ενός 26χρονου άνδρα, ο οποίος είναι διασωληνωμένος μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκαν από τη Σύμη δύο περιστατικά, ένα παιδί με σπασμένο χέρι κι ένας ηλικιωμένος 80 ετών με καρδιακό πρόβλημα, ενώ την περασμένη Τρίτη, το πρωί έγινε η αεροδιακομιδή ενός άνδρα με έμφραγμα από το Καστελλόριζο και το βράδυ ενός ηλικιωμένου επίσης με έμφραγμα από τους Λειψούς, με 10 μποφόρ.

Μιλώντας στον sky και τον Τώνη Μαρτίνη, ο αεροδιασώστης του ΕΚΑΒ Σταύρος Γαλανός περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις ακραίες καιρικές συνθήκες πολλές φορές τα πληρώματα που στελεχώνουν τα ελικόπτερα για τις αεροδιακομιδές, όπως συνέβη με την πρόσφατη πτήση προς Λειψούς το βράδυ της Τρίτης, όπου με θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 10 μποφόρ και με κόντρα τον καιρό, το ελικόπτερο αναγκάσθηκε να σταματήσει για πρώτη φορά για ανεφοδιασμό, στην Κω.

Όπως είπε, μία πτήση περίπου 55 λεπτών, διήρκησε δύο ώρες, ενώ εξαιρετικά δύσκολη ήταν και η προσγείωση του super puma στο ελικοδρόμιο των Λειψών. «Εμείς νιώθουμε τις αναταράξεις πίσω, αισθανόμαστε κάποιες φορές το φόβο-άνθρωποι είμαστε- ωστόσο έχουμε συνηθίσει το συναίσθημα αυτό στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά.

skyrodos.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση