19 Απριλίου 2024 | 08:38

Επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο η απαγόρευση στα διεθνή σύνορα για τους Αυστραλούς

Δημοσιεύτηκε 12:15 - 03/03/2021 Επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο η απαγόρευση στα διεθνή σύνορα για τους Αυστραλούς

Απαγορευμένα θα παραμείνουν για τρεις ακόμα μήνες, τα διεθνή ταξίδια για τους Αυστραλούς και τους μόνιμους κάτοικους της χώρας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει μέχρι τον Ιούνιο την περίοδο έκτακτης ανάγκης στη χώρα, που θα έληγε κανονικά σε δύο εβδομάδες.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Greg Hunt, επιβεβαίωσε την Τρίτη, ότι η κυβέρνηση δέχθηκε την πρόταση της Αυστραλιανής Αρχής για την Προστασία της Υγείας (AHPPC), να επεκταθεί η περίοδος έκτακτης ανάγκης στη χώρα για τρεις ακόμα μήνες, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κρατήσει κλειστά τα διεθνή σύνορα.

Η νέα ημερομηνία για το άνοιγμα των συνόρων ορίζεται η 17η Ιουνίου 2021, αλλά όπως ειπώθηκε, η Αυστραλία μπορεί να ανοίξει τα σύνορα και νωρίτερα εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το άνοιγμα των συνόρων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού που ξεκίνησε πρόσφατα, αλλά και κατά πόσο θα μπορούν τα εμβόλια να καταπολεμήσουν τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που εμφανίζονται στον κόσμο.

40.000 ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τα νέα είναι δυσάρεστα για τους χιλιάδες Αυστραλούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, λόγω της απαγόρευσης και του περιορισμένου αριθμού πτήσεων που επιτρέπεται να προσγειωθούν στην Αυστραλία.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 Αυστραλοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Τα μέτρα ταλαιπωρούν και εκείνους που προσπαθούν να φύγουν για το εξωτερικό, καθώς το αίτημα εξαίρεσης από την απαγόρευση δεν γίνεται εύκολα δεκτή. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 Αυστραλοί έχουν καταφέρει να φύγουν από τη χώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι αδυνατούν να επιστρέψουν σύντομα.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Εν τω μεταξύ, εξετάζεται η πρόταση της εθνικής πολιτικής εμοβλιασμού, να απαιτείται από τους ταξιδιώτες, απόδειξη εμβολιασμού όταν εισέρχονται στη χώρα, και στην περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί, να υποχρεούνται σε ξενοδοχειακή καραντίνα για δύο εβδομάδες, με δικά τους έξοδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas, Alan Joyce, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό για τους Αυστραλούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν με την εταιρεία στο εξωτερικό, όταν ξεκινήσουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια τον Οκτώβριο.

“Η επιτυχία της Αυστραλίας να εξαλείψει τον κορονοϊό θα εξαρτηθεί από την απαραίτητη χορήγηση του εμβολίου για τα διεθνή ταξίδια, εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε σωστά”, δήλωσε ο κ. Joyce.

Την περασμένη εβδομάδα, ο James Goodwin, διευθύνων σύμβουλος της Αυστραλιανής Ένωσης Αερολιμένων (Australian Airports Association), εξήγησε στο Today ότι τα αεροδρόμια της Αυστραλίας χάνουν $320 εκατομμύρια τον μήνα, από την έναρξη της πανδημίας, ενώ 25% του εργατικού δυναμικού των αεροδρομίων έχουν χάσει τις δουλειές τους σε αυτό το διάστημα.

Τα κλειστά σύνορα της χώρας έχουν, επίσης, σοβαρό αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί έως και 30% λόγω της έλλειψης εργατών από το εξωτερικό που συνήθως προσλαμβάνονται στα αγροκτήματα της Αυστραλίας.

Παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί στους Αυστραλούς να εργαστούν στα αγροκτήματα, το ενδιαφέρον δεν επαρκεί, και οι αγρότες απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σύστημα καραντίνας που να επιτρέπει σε αυτό το εργατικό δυναμικό να έρθει στην Αυστραλία.

neoskosmos.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση