24 Απριλίου 2024 | 22:27

Προφυλακίστηκαν τρία άτομα από τις δύο ομάδες διακίνησης ναρκωτικών στην Κάλυμνο

Δημοσιεύτηκε 17:41 - 06/04/2021 Προφυλακίστηκαν τρία άτομα από τις δύο ομάδες διακίνησης ναρκωτικών στην Κάλυμνο

Τρία άτομα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές μετά τις απολογίες τους στην Κω, πέντε αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, ενώ για ένα υπήρξε διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή την οποία θα «λύσει» το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Πρόκειται για την υπόθεση που διαλευκάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κάλυμνο από την αστυνομία, η οποία κατάφερε να εξαρθρώσει δύο ομάδες που δραστηριοποιούνταν στο νησί, στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης!

Όπως είναι γνωστό, η «επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Κάλυμνο και είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά εννέα άτομα (το ένα εξ αυτών συνελήφθη στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στην περιοχή μας).

Από αυτούς οι δύο φέρονται ως οι «αρχηγοί» των εγκληματικών οργανώσεων και οι λοιποί επτά, μέλη – πυρήνες που είχαν συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες κατά τη δράση τους, ωστόσο συνολικά στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 29 άτομα.

Σε βάρος των εμπλεκομένων με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (ινδικής κάνναβης, κοκαΐνης, ναρκωτικών δισκίων) στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης υπό τις ειδικότερες μορφές της αγοράς και πώλησης κατ’ εξακολούθηση, της αγοράς, κατοχής, διάθεσης και πώλησης της αποθήκευσης και της πώλησης της μεταφοράς και αποστολής κ.α.

Από την Παρασκευή το πρωί οι εννέα συλληφθέντες ξεκίνησαν να προσάγονται διαδοχικά ενώπιον του ανακριτή Κω προκειμένου να απολογηθούν για τα όσα τους καταλογίζονται.
Συγκεκριμένα, εξηγήσεις για την υπόθεση έδωσαν οι δύο φερόμενοι ως «αρχηγοί» ηλικίας 27 και 30 ετών αντίστοιχα καθώς και τα λοιπά επτά μέλη των οργανώσεων ηλικίας 46, 26, 23, 39, 40, 28 και 32 ετών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και ισχυρίστηκαν πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «εγκληματικές οργανώσεις» που είχαν ως σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών σε τοξικομανείς του νησιού όπως δηλώνει η αστυνομία, αλλά για διάθεση ναρκωτικών ουσιών μεταξύ χρηστών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή ο 27χρονος φερόμενος ως «αρχηγός», ο 46χρονος και ο 26χρονος, ενώ σε ό,τι αφορά τον έταιρο φερόμενο ως «αρχηγό» ηλικίας 30 ετών υπήρξε διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος και πλέον καλείται να αποφασίσει και να «λύσει» τη διαφωνία το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω.

Επίσης μετά τις απολογίες τους ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, αφέθηκαν ο 23χρονος, ο 39χρονος, ο 40χρονος, ο 28χρονος και ο 32χρονος ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στον 39χρονο επιβλήθηκε και εγγυοδοσία ποσού 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τελευταίος ο οποίος είναι δεύτερος ξάδελφος με τον 27χρονο φερόμενο ως «αρχηγό» της οργάνωσης, όχι μόνο αρνήθηκε την όποια εμπλοκή του στην υπόθεση, αλλά δήλωσε χρήστης ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα ινδικής κάνναβης τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ο 39χρονος ζήτησε μάλιστα την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου προκειμένου «να λάμψει η αλήθεια» όπως είπε καθώς εκτός από μία φορά που συνομίλησε με τον ξάδελφό του και του ζήτησε να του στείλει κάποια πράγματα στο νησί, δεν έχει ξαναμιλήσει. Ο 39χρονος διαμένει στην Αθήνα και εργάζεται εκεί καταφέρνοντας να έχει ένα ικανό εισόδημα, όπως είπε, ώστε να καλύπτει τα έξοδά του και της οικογένειάς του και δεν είχε ανάγκη να ασχοληθεί με τα ναρκωτικά.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ.: Κώστας Ασλάνης, Αναστάσιος Διάκος, Παναγιώτης Αβρίθης, Νομική Κυπραίου, Αιμιλία Κώτσογλου, Αντώνη Χόνδρος και Διόνη Βασιλείου – Πουλιού.

Γιατί κατηγορούνται
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της αστυνομίας, η υπόθεση αφορά δύο διαφορετικές ομάδες οι οποίες χρησιμοποιούσαν τον ίδιο τρόπο δράσης και λειτουργούσαν παράλληλα και συστηματικά, διακινώντας ουσίες σε τοξικομανείς του νησιού. Μάλιστα από τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και ξεκίνησαν οι αστυνομικοί να ερευνούν την υπόθεση, έως και την ημέρα της εξάρθρωσής τους (30 Μαρτίου 2021), τα δύο κυκλώματα φέρονται να έχουν προβεί σε 400 δοσοληψίες ναρκωτικών, διακινώντας περισσότερα από 4,3 κιλά κάνναβης και 100 γραμμάρια κοκαΐνης αποκομίζοντας πάνω από 68.000 ευρώ!

Στην κατοχή των εμπλεκομένων που κατηγορούνται για τα αδικήματα της διεύθυνσης-συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας-κατοχής-διακίνησης ναρκωτικών, παραβίασης περιορισμών διαμονής και οπλοκατοχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 115,6 γραμμάρια κάνναβης, ποσότητες ηρωίνης και άγνωστης σύστασης χημικής ουσίας, 8 οχήματα, 4 μαχαίρια, 16 κινητά τηλέφωνα, εξοπλισμός διαμοιρασμού ναρκωτικών, ζυγαριά ακριβείας, 2.200€ κ.α.

Για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των δύο κυκλωμάτων και τη σύλληψη των μελών τους, σχεδιάσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Καλυμνίων και υλοποιήθηκε με επιτυχία εκτεταμένης κλίμακας συντονισμένη - ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Καλύμνου και της Αττικής.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου 2020 το πρωί και ολοκληρώθηκε το βράδυ, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Κω και τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκάνησου.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και στα σπίτια των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
• Ηρωίνη βάρους 8 γραμμαρίων
• Κάνναβη ακατέργαστη βάρους 115,6 γραμμαρίων
• Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας

• Άγνωστης χημικής σύστασης λευκή σκόνη βάρους 41,6 γραμμαρίων
• 18,5 φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία
• 4 θρυμμάτισες κάνναβης
• 8 οχήματα, από τα οποία 4 Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα και 4 δίκυκλα

• 16 κινητά τηλέφωνα.
• 5 μαχαίρια.
• Το χρηματικό ποσό των 2.200 ευρώ
• Κάρτες κινητών τηλεφώνων, βιβλιάρια τραπέζης, κάρτες τραπεζών, σημειώσεις
• Πλήθος πλαστικών συσκευασιών κενών περιεχομένου.

Στο μεταξύ, βραδινές ώρες στις 30 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διερεύνησης της υπόθεσης, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής άλλος ένας κατηγορούμενος.

Πρόκειται για τον 39χρονο (ξάδελφος ενός εκ των φερομένων ως αρχηγοί) ο οποίος φέρεται ως ο βασικός προμηθευτής της μίας εγκληματικής ομάδας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία, ο 39χρονος φέρεται να εξασφάλιζε τις ναρκωτικές ουσίες, τις αποθήκευε σε «καβάτζες» στην Αττική και στη συνέχεια τις έστελνε αποκρύπτοντάς τες μέσα σε δέματα στην Κάλυμνο, για παραπέρα διαμοιρασμό.
Στην κατοχή του 39χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης και ένα κινητό τηλέφωνο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση