20 Απριλίου 2024 | 03:42

Επιστολή προς Κεραμέως από την παράταξη " Η Κάλυμνος αλλάΖΕΙ" για μαθητές της Καλύμνου που δίνουν πανελλήνιες

Δημοσιεύτηκε 12:04 - 12/05/2021 Επιστολή προς Κεραμέως από την παράταξη " Η Κάλυμνος αλλάΖΕΙ" για μαθητές της Καλύμνου που δίνουν πανελλήνιες

Κάλυμνος, 12/05/2021

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Κοιν:  Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μ.Μακρή

Κοιν : Βουλευτές Νομού

κ. Κόνσολα Μάνο

κ. Υψηλάντη Βασίλη

κα. Ιατρίδη Μίκα

κ. Παππά Ιωάννη

κ. Σαντορινιό Νεκτάριο

 

 

 

 

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

 

Η Κάλυμνος, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο» τις τελευταίες 12 εβδομάδες και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται σε καθεστώς «καθολικού» lock down. Δυστυχώς οι μαθητές της Γ Λυκείου των 2 ΓΕΛ, του ΕΠΑΛ και του Εσπερινού καθώς και οι απόφοιτοι που ξαναδίνουν δεν είχαν την δυνατότητα να προετοιμαστούν όσο καλύτερα θα μπορούσαν, μιας και δεν είχαν την δυνατότητα δια ζώσης διδασκαλίας από τον Νοέμβριο, με μόνη την εξαίρεση δύο εβδομάδων δια ζώσης διδασκαλίας που παρακολούθησαν ενδιάμεσα, μέχρι και σήμερα και για όσο συνεχισθεί αυτό. Όπως καταλαβαίνετε τα παιδιά ενός δοκιμασμένου νησιού, όπως η Κάλυμνος, δεν ξεκινούν εκ των πραγμάτων από την ίδια αφετηρία με τους μαθητές της υπόλοιπης Ελλάδας. Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το τελευταίο διάστημα δεν βοηθάει καθόλου την προετοιμασία για την τελική ευθεία προς τις πανελλήνιες εξετάσεις που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το μέλλον των παιδιών μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Καλύμνου:

“Από το ένα μέρος έχουμε την αποδεδειγμένη παιδαγωγικά θέση των επιστημόνων η οποία ισχύει γενικότερα και καθιστά σαφές ότι η απομακρυσμένη διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τη δια ζώσης, πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Από το άλλο μέρος και ειδικότερα για την Κάλυμνο η τηλεδιάσκεψη τελικά θα εφαρμοστεί για περισσότερο χρόνο, συνολικά, από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου στην περιοχή, διενεργούμενη μάλιστα κάτω από πρωτόγνωρες όσο και αντίξοες συνθήκες, αφού το διαδίκτυο σε ακριτικές περιοχές, όπως είναι η Κάλυμνος, κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, «σέρνεται» στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά που προσπαθούν να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία τις περισσότερες φορές τελικά αδυνατούν.

Επιπλέον, δε θα έχουν οι Καλύμνιοι/-ες υποψήφιοι/-ες τη δυνατότητα να επωφεληθούν, κατά το τελευταίο και κρισιμότερο διάστημα της φοίτησής τους στο σχολείο, λίγο πριν δηλαδή από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, από τη δια ζώσης συμμετοχή τους σε εξετάσεις προσομοίωσης Πανελληνίων που είθισται να διενεργούνται στα Λύκεια κατά την περίοδο αυτή. Επιβάλλεται, επίσης, να επισημανθεί το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα τα φροντιστηριακά μαθήματα των πανελληνίων διεξάγονται διαδικτυακά, με αποτέλεσμα οι μαθητές/τριες να μην έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν επαρκώς (π.χ. με διαγωνίσματα προσομοίωσης). 
 
 Η ψυχολογία των παιδιών έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς είναι εκτεθειμένα σε όλη αυτή την αβέβαιη κατάσταση σχετικά με το αν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία και  τα φροντιστήριά τους, αν θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις με τέτοια έξαρση της πανδημίας στο νησί ή θα πάνε για  Σεπτέμβρη, όπως έχει ήδη προβλεφθεί από το υπουργείο, εφόσον βρεθούν θετικοί/-ές στον ιό Covid 19 Sars, για το ποια ποσοστά θα διεκδικήσουν και τι θα ισχύσει, ακριβώς, για όσους/-ες τελικά θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, καθώς και ποιες θέσεις, από όσες θα έχουν απομείνει ακάλυπτες από τους/τις επιτυχόντες/-ούσες της εξεταστικής του Ιουνίου, θα μπορούν να διεκδικήσουν.

 

 Ζητάμε λοιπόν από εσάς:

 

Την εισαγωγή των μαθητών ή αποφοίτων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ της Καλύμνου που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σε σύνολο περίπου 6 μηνών, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΑΕΙ, όπως εφαρμόστηκε με μαθητές από πληγείσες περιοχές κατά το παρελθόν.

 

Πιστεύουμε στην θετική σας ανταπόκριση σε αυτό το δίκαιο αίτημα των μαθητών του νησιού μας.

 

 

                                                                                                                                              Για την παράταξη,

 

 

Ο επικεφαλής

ΜΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση