20 Απριλίου 2024 | 13:09

«Βουνό» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Δωδεκανήσιοι φοιτητές

Δημοσιεύτηκε 11:53 - 05/09/2021 «Βουνό» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Δωδεκανήσιοι φοιτητές

Ο προβληματισμός διαδέχθηκε τα χαμόγελα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς πολλοί είναι οι επιτυχόντες, που ενώ πέρασαν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.
Η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η πολύμηνη εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας, καθιστούν απαγορευτική για πολλές οικογένειες της Ρόδου τη μετακίνηση των επιτυχόντων.
Η κάλυψη των εξόδων της διαμονής εκτός Ρόδου, που περιλαμβάνει υψηλά ενοίκια, έξοδα διατροφής και μετακινήσεων και ρευστό για την κάλυψη πάγιων εξόδων, αποδεικνύεται σε «σπαζοκεφαλιά» για πολλές οικογένειες που κλονίστηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά τους στο επόμενο βήμα της επιτυχίας, που είναι η φοιτητική ζωή.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πολλοί φοιτητές θα μετακινηθούν μόνο για την εγγραφή τους στη Σχολή και θα επιστρέψουν στη Ρόδο μέχρι να καλυτερεύσουν τα οικονομικά της οικογένειας σε βαθμό που θα επιτρέψουν την μετάβαση εκτός νησιού, ενώ αρκετοί Ρόδιοι μαθητές βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση εργασίας, για τις λεγόμενες «δουλειές του ποδαριού» ώστε είτε να καλύψουν εξολοκλήρου τα έξοδά τους είτε μέρος αυτών.
Ο μεγαλύτερος «βραχνάς» των νέων φοιτητών είναι η εύρεση στέγης, αφού τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Η αύξηση των ενοικίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στις λεγόμενες «φοιτητουπόλεις» και δη σε σπίτια κοντά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανέρχεται μέχρι και το 50%!
Το μίσθωμα για ένα δυάρι διαμέρισμα 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 350 έως 550 ευρώ, αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές, σχεδόν 150 ευρώ επιπλέον από πέρυσι.
Το μίσθωμα για μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα εξοπλισμένη με οικοσυσκευές κυμαίνεται από 380 έως 480 ευρώ, δηλαδή όσο ένα κανονικό διαμέρισμα!
Ειδικότερα, στην Αθήνα για παράδειγμα το κόστος για μία γκαρσονιέρα φτάνει έως τα 600 ευρώ, με τις περιοχές-φωτιά να παραμένουν σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια. Στην Πάτρα τα ενοίκια των διαμερισμάτων πλησιάζουν τα 400 ευρώ, στα Χανιά από 280 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη έως και 580 ευρώ.
Πολλοί φοιτητές καταφεύγουν στη λύση του συγκατοίκου αλλά και πάλι το κόστος διαβίωσης αποτελεί «σπαζοκεφαλιά» για τους φοιτητές και τους γονείς τους. Όπως προκύπτει, οι υψηλές τιμές της φοιτητικής στέγης, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν ανακαινίσει τα διαμερίσματά τους και τα διέθεταν προς ενοικίαση σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ανάρτησης σε ψηφιακές πλατφόρμες, έκαναν εκ νέου στροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις και πλέον έχουν υψηλότερες απαιτήσεις.
Λόγω μείωσης που καταγράφεται στην τουριστική κίνηση στην περίοδο της πανδημίας, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν τα ανακαινισμένα ακίνητά τους σε φοιτητές, τουλάχιστον μέχρι να ανακάμψει το τουριστικό ρεύμα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση των επιλογών μεν αλλά την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων δε.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις στο επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, οπότε εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν επιπλέον ακίνητα από τις πλατφόρμες, λόγω και της λήξης της τουριστικής περιόδου, οι τιμές των ενοικίων θα «τσιμπήσουν» ακόμα περισσότερο λόγω της αυξημένης ζήτησης σε «φοιτητουπόλεις».
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη παρά το γεγονός ότι την περσινή χρονιά τα μικρά διαμερίσματα που προορίζονται για φοιτητές παρέμειναν κλειστά λόγω της κατάστασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εξαιτίας των μέτρων για τον covid και θα περίμενε κανείς μια συγκράτηση των τιμών, εντούτοις οι τιμές τραβούν την… ανιούσα και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους φοιτητές αρκετοί από τους οποίους πέρυσι ξενοίκιασαν τα σπίτια τους και επέστρεψαν στους τόπους κατοικίας τους.
Ετσι, πέρα από τους νέους φοιτητές σε αναζήτηση κατοικίας βρίσκονται και οι φοιτητές που πέρυσι δεν έφυγαν για σπουδές καθιστώντας ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πανδημία σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα και τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στη φοιτητική κατοικία κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ιδιαίτερα έως τα μέσα Οκτωβρίου.

https://www.dimokratiki.gr/04-09-2021/voyno-ta-provlimata-poy-antimetopizoyn-oi-neoi-dodekanisioi-foitites/

 Πηγή:www.dimokratiki.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση