20 Απριλίου 2024 | 12:15

Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικού της Ρόδου και της Κω για πρώτη φορά

Δημοσιεύτηκε 11:11 - 13/10/2021 Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικού της Ρόδου και της Κω για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά η Ρόδος εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  που υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ, στηρίζει την ελληνική οικογένεια, με την παροχή ζεστού φρεσκομαγειρεμένου μεσημεριανού γεύματος  που ακολουθεί  τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.

Χθες δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ, στο οποίο περιλαμβάνονται 8 σχολεία από τη Ρόδο και 4 σχολεία από την Κω. Ειδικότερα, σε ο,τι αφορά στο νησί μας θα διατεθούν 1.500 μερίδες φαγητού στα εξής σχολεία:

-15ο  Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

-Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής

-1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών

-Δημοτικό Σχολείο Λάρδου

-6ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

-10ο  Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

-17ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

-Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου.

Οι γονείς των μαθητών που επιθυμούν να σιτίζονται τα παιδιά τους στη σχολική μονάδα που φοιτούν, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση του σχολείου.

Αφού υποβληθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων θα γίνει καταμέτρηση των αιτήσεων και αν είναι λιγότερες από τις διατιθέμενες μερίδες γεύματος, τότε το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες μονάδες μέχρι να καλυφθούν στο σύνολό τους.

Είναι η πρώτη φορά που σχολεία από τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, έπειτα από την διεύρυνσή του καθώς φέτος εντάχθηκαν 268 περισσότερες σχολικές μονάδες και θα μοιραστούν 40.000 περισσότερες μερίδες φαγητού σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η διανομή αναμένεται να ξεκινήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας από τα μέσα Οκτωβρίου 2021, εντούτοις πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων από τους γονείς, κι ενδεχομένως να  μετατεθεί για τις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα για τη σχολική περίοδο 2021-2022 ξεκινά με αυξημένο προϋπολογισμό, 90,1 εκατομμυρίων έναντι 73.5 εκατομμυρίων ευρώ το 2020-2021, και από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν πάνω από 224.300 μαθητές σε 1.621 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και στη Ρόδο, περιλαμβάνει διατροφολόγιο προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις των παιδιών με αναβαθμισμένες προδιαγραφές ως προς τον τρόπο παρασκευής και διανομής των γευμάτων με ανακυκλώσιμα μαχαιροπήρουνα  σε ειδική θήκη με προσθήκη ειδικών σημάνσεων για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας του γεύματος με πληροφορίες για το τα συστατικά του γεύματος και την διατήρηση του φαγητού.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», σήμερα στα σχολεία της Ρόδου υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να αγοράσουν από το κυλικείο κάτι για κολατσιό. Από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι οι μαθητές / μαθήτριες που βρίσκονται στο φάσμα της στέρησης αριθμούν κατά μέσο όρο τα 10 άτομα ανά σχολική μονάδα. Σε κάποια συγκροτήματα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, σε άλλα μικρότερος. Εξαρτάται από την περιοχή. Η στέρηση για όλα είναι ίδια, αν και στην πόλη της Ρόδου το πρόβλημα είναι οξύτερο.

Η διανομή γευμάτων για το τρέχον σχολικό έτος αφορά μαθητές, ηλικίας 6-12 ετών.  Τα σχολικά γεύματα ανταποκρίνονται πλήρως στις ειδικότερες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Προετοιμάζονται από πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής, οι οποίες τηρούν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ακολουθούν τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.

 



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση