19 Απριλίου 2024 | 07:51

Εθνική ήττα η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Δημοσιεύτηκε 13:22 - 11/11/2021 Εθνική ήττα η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά απασχόλησε την κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι οι ευθύνες για την κατάργηση του κεκτημένου δικαιώματος των νησιωτών έχουν ονοματεπώνυμο. Υπάρχει γραπτή εισήγηση της προηγούμενης κυβέρνησης προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών με την περίφημη άδικη, στοχοποιητική και εντελώς ανυπόστατη φράση “to promote fairness”. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προτείνει δηλαδή την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ για την προαγωγή της ισονομίας. Προαγωγή της ισονομίας είναι μόνο η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε πως το αίτημα για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Ν. Αιγαίου δεν είναι καπρίτσιο, αλλά ούτε πρόκειται και για χάρη. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα των νησιωτών που καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με δική της πρόταση προς στους δανειστές.
«Το αίτημα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν είναι ένα καπρίτσιο. Ούτε χάρη ζητάμε, ούτε προνομιακή μεταχείριση. Το δίκιο μας ζητάμε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Ζητάμε το δίκιο που χάσαμε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε τον νησιωτικό ΦΠΑ, με δική της πρόταση προς τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο», είπε ο κ. Καμπουράκης, συμπληρώνοντας ότι η απώλεια αυτού του κεκτημένου δικαιώματος, αποτελεί εθνική ήττα. «Και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν επρόκειτο μόνον ήττα των νησιών. Ήταν εθνική ήττα. Διότι η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο. Τα νησιά στις εσχατιές του Αιγαίου, φυλάνε Θερμοπύλες. Κάθε απόφαση που στρέφεται εναντίον τους, κάθε επιλογή που υπονομεύει τις τοπικές οικονομίες και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών, είναι εθνικά επιζήμια σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια συγκυρία έντασης και ρευστότητας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Καμπουράκης, καταλήγοντας ότι: «Ούτε μαγικές λύσεις, ούτε μαγικά ραβδιά υπάρχουν.


Το μέλλον διαμορφώνεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα. Η απόφαση για επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ είναι απόφαση ζωής για τα νησιά μας, εθνικής ισχύος για την Ελλάδα και ασφάλειας για το σύνολο της Ευρώπης. Ζητάμε με αυτοπεποίθηση αυτό που είναι “win – win” για όλους και για αυτό με αισιοδοξία και ρεαλισμό μπορούμε να το πετύχουμε».
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος συνεχάρη τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου κ. Καμπουράκη για την κοινή πρωτοβουλία. «Στρατεύομαι δίπλα σας, δίπλα σας περιφερειάρχα, δίπλα στην ΠΕΔ, δίπλα στους δημάρχους, πιστεύοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε αυτό το πολύ αυτονόητο αίτημα», είπε ο κ. Βρούτσης, δηλώνοντας πως σήμερα καθίσταται πιο ξεκάθαρη από ποτέ η ανάγκη επαναφοράς του καθεστώτος στα νησιά λόγω της αύξησης του κόστους ζωής.
Ο κ. Φώτης Κασσέκας, οικονομικός επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι ενέργειες για την επαναφορά του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ πριν καθιερωθεί οριζόντιος ΦΠΑ 15% στην Ευρώπη σε όλα τα προϊόντα.
Τελικά, με ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου (λευκό ψήφισαν τα μέλη της λαϊκής συσπείρωσης), εκδόθηκε ψήφισμα για τη διεκδίκηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση