27 Νοεμβρίου 2021 | 16:07

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ "ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΗ 2021" από τον συμπατριώτη μας Αντώνη Καμπουράκη

Δημοσιεύτηκε 16:41 - 17/11/2021 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ "ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΗ 2021" από τον συμπατριώτη μας Αντώνη Καμπουράκη

 Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Ελληνική Επανάσταση»


Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἐπ’ εὐκαιρίᾳ τοῦ ἑορτασμοῦ τῶν διακοσίων ἐτῶν ἀπό τήν Ἑλληνική Ἐπανάσταση τοῦ 1821, διοργανώνει διά τῆς Εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Ἀκαδημίας Ἐκκλησιαστικῶν Τεχνῶν,
Ἔκθεση Εἰκαστικῶν Τεχνῶν μέ θέμα: «Οἱ Ἅγιοι Νεομάρτυρες καί ἡ Ἑλληνική Ἐπανάσταση».


Ἡ Ἔκθεση πραγματοποιείται στό Πνευματικό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν


Στην έκθεση συμμετέχει ο αξιολογότατος συμπατριώτης μας, αγιογράφος Αντώνιος Καμπουράκης με το έργο του "Άγιος Κυπριανός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου"

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, ανέγνωσε τον κάτωθι χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος λόγω εκτάκτου υποχρεώσεως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί:

« Η έκθεση ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΗ, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, με τις οποίες η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους Νεομάρτυρες και σε άλλες ηρωικές μορφές που αγωνίσθηκαν για την Πίστη και την Πατρίδα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία αξιοποιεί την τέχνη. Άγιοι της Εκκλησίας μας διέπρεψαν ως αγιογράφοι όπως ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής.

Όλη η Ελλάδα είναι ένα μουσείο Ορθόδοξης τέχνης στον τομέα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, της ναοδομίας και της εικονογραφίας. Η Ορθόδοξη εικονογραφία εκτιμάται διεθνώς και αποτελεί αντικείμενο μεγάλων εκθέσεων σε Μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Έχουμε καθήκον όλοι να βοηθήσουμε στην καλλιέργεια των τεχνών στον χώρο της Ορθοδοξίας και ακόμη περισσότερο έχουμε καθήκον να φέρουμε τη νέα γενιά σε μία καλύτερη γνωριμία με την Παράδοση της Εκκλησίας μας στον χώρο της Τέχνης.

Οι Νεομάρτυρες, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκθέσεως, ήσαν εκείνοι οι Χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες, κληρικοί και λαϊκοί, οι οποίοι παρά την πίεση και τα βασανιστήρια άντεξαν και δεν λύγισαν. Κράτησαν μέσα στην ψυχή τους τον Χριστό και δεν αλλαξοπίστησαν. Προτίμησαν τον έντιμο θάνατο παρά να προδώσουν την πίστη τους. Τους οφείλουμε πολλά. Χωρίς το παράδειγμά τους πολλοί πρόγονοί μας θα είχαν εξισλαμισθεί και είναι αμφίβολο αν θα είχαν μείνει αρκετοί Χριστιανοί και Έλληνες για να ξεκινήσουν την Επανάσταση. Πίσω από κάθε Νεομάρτυρα υπήρχε και ένας πνευματικός που του έδινε τη ηθική στήριξη.

ΟΙ κληρικοί αυτοί, οι οποίοι τόνωσαν το φρόνημα των προσερχομένων στο μαρτύριο, ονομάσθηκαν “αλείπται”. Όπως στην αρχαιότητα ο παλαιστής είχε έναν προπονητή που του έβαζε λάδι στο σώμα για να αποφεύγει τις λαβές του αντιπάλου, έτσι και οι γενναίοι αυτοί Χριστιανοί είχαν τον πνευματικό τους, ο οποίος τους ενθάρρυνε να μην αλλαξοπιστήσουν μπροστά στον καδή, τον Οθωμανό ιεροδικαστή.

Η θεματογραφία της εκθέσεως είναι πλουσία. Θα δούμε και άλλες παραστάσεις σχετικές με την Τουρκοκρατία και το 1821, πέραν των Νεομαρτύρων. Συγκινούμαι, διότι βλέπω ότι οι καλλιτέχνες που επαξίως συμμετέχουν εμπνεύσθηκαν από την Ορθόδοξη Πίστη και τον αγνό πατριωτισμό των ανθρώπων που μας ελευθέρωσαν, καθώς και εκείνων, οι οποίοι προετοίμασαν την Επανάσταση. Το 1821 δεν ήλθε έτσι ξαφνικά. Ήλθε ως συνέχεια των δεκάδων εξεγέρσεων των υποδούλων Ελλήνων από την Άλωση της Πόλης μέχρι τις παραμονές της Επαναστάσεως. Είναι το αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού έργου των Ορθοδόξων κληρικών και μοναχών, της αντιστάσεως των κλεφταρματολών, της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, της θυσίας των Νεομαρτύρων, των ενθουσιαστικών μηνυμάτων του Ρήγα Βελεστινλή.

Ήταν μία Επανάσταση με στόχο την εθνική και θρησκευτική ελευθερία. Ήταν ένας πανελλήνιος ξεσηκωμός, ο οποίος δεν αντέγραψε άλλες επαναστάσεις, αλλά προσέλαβε επιλεκτικά ορισμένα χρήσιμα στοιχεία από τις ιδέες που είχαν αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Συγχαίρω τους αγιογράφους και ζωγράφους, οι οποίοι επελέγησαν να συμμετάσχουν στην έκθεση αυτή. Συγχαίρω και τη Ειδική Συνοδική Επιτροπή της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, η οποία εργάσθηκε αόκνως για την επιτυχή διεξαγωγή της εκθέσεως υπό την προεδρία του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θωμά Συνοδινού.

Χαίρομαι διότι η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο πραγματοποιεί σπουδαίο έργο υπό τη διεύθυνση του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Θεολόγου Αλεξανδράκη.

Οι δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεχίζονται με τη βοήθεια του Θεού για να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίσθηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Κλίνουμε ευλαβώς το γόνυ ενώπιον της σεπτής μνήμης των Νεομαρτύρων και των Εθνομαρτύρων και ευχόμαστε η θυσία τους να γίνει γνωστή σε περισσότερους Έλληνες και ξένους μέσω αυτής της ωραίας εκθέσεως.

Εύχομαι στους συμμετέχοντες να έχουν υγεία και δημιουργικότητα. Καλή επιτυχία!»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση