22 Απριλίου 2024 | 02:47

Κύκλωμα με πλοκάμια σε Αθήνα, Λέρο και Κάλυμνο προμήθευε μετανάστες με πλαστά έγγραφα

Δημοσιεύτηκε 12:45 - 18/05/2023 Κύκλωμα με πλοκάμια σε Αθήνα, Λέρο και Κάλυμνο προμήθευε μετανάστες με πλαστά έγγραφα

Ποινή κάθειρξης 11 ετών και χρηματική ποινή ύψους 55.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε έναν Ιρακινό που προμήθευε μετανάστες με πλαστά έγγραφα και από 6 μήνες και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ σε δύο ομοεθνείς του που κρίθηκαν ένοχοι κατοχής πλαστού εγγράφου.
Η σύλληψή τους έγινε την 6η Φεβρουαρίου 2022 από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συλλογής – αξιοποίησης πληροφοριών και συστηματικών ελέγχων σε λιμάνι της Καλύμνου, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 22χρονος Ιρακινός που είχε προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι προέρχονταν από το ΚΥΤ της Λέρου με σκοπό να μεταβούν στον Πειραιά και εν συνεχεία σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Από το προανακριτικό υλικό της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, προέκυψε η εμπλοκή στο κύκλωμα δύο ακόμη ομοεθνών του, ενός 45χρονου κι ενός 55χρονου που διέμεναν στην Αθήνα.
Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στελεχών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), διενεργήθηκαν έρευνες σε δωμάτιο ξενοδοχείου, κατάστημα και διαμέρισμα. Συγκεκριμένα, αρχικά διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου σε περιοχή της Αθήνας, όπου εντοπίστηκε ο 45χρονος να κατέχει δύο δελτία αιτούντος ασύλου τρίτων προσώπων, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Στη συνέχεια, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό κατάστημα, συνελήφθη ο 55χρονος υπεύθυνος να κατέχει δέκα διαβατήρια, οκτώ ταυτότητες και πέντε διπλώματα οδήγησης, όλα διαφόρων εθνικοτήτων, τα οποία ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα και είναι αμφιβόλου γνησιότητας. Επίσης βρέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας, δύο tablet και ένας (01) φορητός υπολογιστής (laptop).
Τέλος, διενεργήθηκε και νομότυπη έρευνα στο διαμέρισμα του 55χρονου, όπου εντοπίστηκαν 13 δελτία ταυτότητας, ένα δίπλωμα οδήγησης, όλα διαφόρων χωρών, καθώς και ένα πλαστό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, τα οποία ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα και είναι αμφιβόλου γνησιότητας.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση