25 Απριλίου 2024 | 23:59

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Οι νοσηλευτές είναι το μέλλον μας

Δημοσιεύτηκε 11:41 - 12/05/2023 Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Οι νοσηλευτές είναι το μέλλον μας

*Γράφει ο κ. Δημήτρης Σκουτέλης, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ)

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται από το 1965 σε όλο τον κόσμο κάθε 12η Μαΐου, την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale, της Αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής, καθώς επηρέασε και σημάδεψε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα, ενώ το έργο της θεωρείται η αρχή της θεμελίωσης της Νοσηλευτικής Επιστήμης.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (International Council of Nurses-ICN) προσέδωσε στη μέρα για τη φετινή χρονιά το θέμα «Οι Νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας», ακριβώς για να τονίσει τις μελλοντικές προσδοκίες του για τη Νοσηλευτική, σε σχέση με τις παγκόσμιες υγειονομικές προκλήσεις και την ανάγκη βελτίωσης της παγκόσμιας υγείας για όλους. Χρειάζεται να μάθουμε από τα μαθήματα της πανδημίας και να τα μετατρέψουμε σε πράξεις στο μέλλον, διασφαλίζοντας ότι οι Νοσηλευτές χαίρουν προστασίας, σεβασμού και εκτίμησης.

 

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), αποτελώντας το επαγγελματικό Επιμελητήριο-ρυθμιστικό φορέα των Νοσηλευτών στη χώρα μας ως ΝΠΔΔ και προασπιζόμενη τους χιλιάδες άρτια εκπαιδευμένους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης νοσηλευτές (οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα του ανθρωπίνου δυναμικού στο χώρο της υγείας), παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της, που είναι διττός: αφενός η προαγωγή και η ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι και αφετέρου η δυναμική κλαδική καταξίωση που μας αρμόζει ως επιστήμονες υγείας, με κοινό γνώμονα την προάσπιση των επαγγελματικών μας συμφερόντων και τη βελτίωση των συνθηκών του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Η χάραξη κατεύθυνσης αναφορικά με την ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας προϋποθέτει την ενίσχυση των Νοσηλευτών, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ως επένδυση στο μέλλον μας, με σοβαρότητα και ρεαλισμό. Και αυτό σημαίνει όχι μόνο παροχή ουσιαστικών κινήτρων για το νοσηλευτικό επάγγελμα, αλλά και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις πολιτικές υγείας και το γενικότερο κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

Δημήτρης Σκουτέλης

 

Οι Νοσηλευτές ως αφοσιωμένοι επαγγελματίες υγείας, λειτουργούν καθημερινά με ανιδιοτέλεια, ήθος και αυταπάρνηση, κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κι από το ακριτικό Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μέχρι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι σε θέση να ηγηθούν, να καινοτομήσουν, να εξελίξουν και εν τέλει να καθορίσουν το μέλλον στις Υπηρεσίες Υγείας, παλεύοντας ταυτόχρονα να κρατήσουν τις Θερμοπύλες του κοινωνικού ιστού, διατηρώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο, ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό τους.

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως το σύστημα υγείας στη χώρα μας χρειάζεται αδιαμφισβήτητα περισσότερους Νοσηλευτές και ενίσχυση αυτών, ώστε να διασφαλιστεί η ποιοτική παροχή φροντίδα υγείας των πολιτών. Πρέπει να αποκτήσουν (όπως έγινε πρόσφατα με τον προσδιορισμό των εργασιών τους) επιτέλους μια διακριτή επαγγελματική ταυτότητα μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας (κλάδος Νοσηλευτών), όπως επίσης και την ένταξή τους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, γεγονότα  που θα επιφέρουν  την κοινωνική αναγνώριση που τους αναλογεί.

Οι Νοσηλευτές είναι κοντά στον άνθρωπο κάθε στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όλο το 24ωρο, κοντά στην αδυναμία, την ασθένεια, σε ώρες σωματικής και ψυχικής κατάπτωσης, περπατούν στις μύτες των ποδιών τους να μην ξυπνήσει ο πόνος. Δε διακρίνουν αργίες, γιορτές, νύχτες, καθώς ο ανθρώπινος πόνος, όπως και η ανάγκη για φροντίδα και συμπαράσταση δε μπορούν να περιμένουν! Αναλαμβάνουν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας Υγείας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δρώντας με γνώμονα τις αξίες για προαγωγή της συνεχούς εξέλιξης. Οφείλουν, επομένως, να εισπράττουν για την πολύπλευρη συνεισφορά τους την αναγνώριση και υποστήριξη που τους αρμόζει, γιατί οι νοσηλευτές μας, είναι το μέλλον μας!

ygeiamou.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση